Receptek

Kelt kalács

50 dkg liszt
4 ek olaj vagy 15 dkg vaj
1 tojás
csipetnyi só
1 csomag  élesztő
4 dl langyos tej
4 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor

Minden összetevőt egybeöntünk, lágy könnyen gyúrható tésztát keverünk (géppel is lehet) addig kell gyúrnunk a tésztát, míg el nem válik az edény falától. A készre gyúrt tésztát 20-30 percig kelesztjük, majd kelés után újra gyúrjuk egy kicsit. Ezek után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges töltéket kenünk az egész nyújtott felületre. Ha ezzel is megvagyunk, feltekerjük hosszanti irányban. Betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, bekenjük 1 felvert tojással a felszínét. Majd 160c-170c fokos sütőben 30-35 percig sütjük.

Tipp: A Romani Platniban mi kétféle tölteléket használunk a hagyományok megőrzése érdekében, túró illetve lekvár (esetleg kakaó). Mindkettővel remek, és hagyományos íz világ is egyben.


Sült saláta

Hozzávalók:       (4 főre)
3 fej saláta
3 ek. olaj
20 dkg szalonna
1ek. ecet
Só ízlés szerint
3 gerezd  fokhagyma

Kevés olajon kisütjük a szalonnát, ropogósra, majd kivesszük. Ebben a zsiradékban megfuttatjuk a fokhagymát csak annyira, hogy az olajak kisüljenek belőle, majd hirtelen sózzuk. Ekkor ráöntjük az ecetet és még ebben a gőzölgő állapotában rátesszük a frissen mosott salátát. Hirtelen forgató mozdulatokkal sütjük körülbelül, 1,5 - 2 percen át. Melegen tálaljuk friss kenyérrel és a sült szalonnával, de ételek mellé is kitűnő kiegészítő.


A híres ürge pörkölt (klasszikus)

Hozzávalók:
6 db ürge
4 fej hagyma
3 nagy kanál pirospaprika,
só,
bors,
2 nagy paprika, paradicsom, /erős paprika – ízlés szerint/

Elkészítés:
Az ürgéket leforrázzuk, majd alaposan letisztítjuk, végül több váltás hideg vízben megmossuk. Felvágjuk, kibelezzük, majd hatfelé vágjuk. A zsíron arany barnára pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük  a paprikát, majd az ürgedarabokat.
Sózzuk, majd néhány keverés után lefedjük és kis lángon tovább pároljuk, ha kell, kevés vízzel időnként felöntjük. Mikor már majdnem puha, borsozom, beletesszük a paprikát, paradicsomot, erős paprikát. Nokedlival tálaljuk.

Tipp: néhány ürgefaj védett, csak óvatosan J

Ürge főzése

Licsó ku kárnyi dă puj, kum Băjási styiji 

Lecsó csirkehússal, Beás cigány módra



Hozzávalók:
3db vörös hagyma
1dl étolaj (vagy két nagy evőkanál kacsa, liba, disznózsír)
1 egész csirke (darabolva)
4 -5 kávéskanál pirospaprika
1 kk só – a továbbiakban ízlés szerint
1,5kg lecsó paprika
2 kis konzerv paradicsom – tipp aranyfácán
Elkészítési idő: 45 perc


A hagymát széles karikákra vágjuk, hozzáadjuk az étolajat vagy zsírt, és a hússal együtt addig főzzük, amíg a hús ki nem fehéredik teljesen valamint az összes víz ki nem fő belőle és el kezd sülni. Ezután adjuk hozzá a széles nagy darabokra vágott paprikát,( NE VÁGJUK KIS KARIKÁRA A PAPRIKÁT). Amikor a paprika már háromnegyed részt puhára főtt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és azzal együtt főzzük tovább addig, míg a lecsópaprika meg nem puhult majdnem teljesen, ekkor adjuk hozzá a paradicsomszószt. Itt még sózhatjuk ízlés szerint. Ezek után még addig főzzük, amíg a paradicsomszósz összefő a lecsóval. Friss kenyérrel vagy bodaggal tálaljuk
A bodag receptje megtalálható a blog-on!


Tanácsok:
A lecsó sült étel, nem főtt, vigyázzunk, hogy ne legyen leveses, széles nagy lábasban főzzük, ne fazékban, hogy szabadon elpárologhasson belőle minden „levesesség” és lehetőleg ne adjunk hozzá magában vizet. Elviekben a paprika és a hús enged annyit amennyi az étel elkészítéséhez elegendő.
A lecsó akkor finom, ha nem fő el teljesen a lecsópaprika benne, tehát a paradicsomszósz hozzáadása után már nem kell sokat főzni.
A hozzávalók sorrendje nagyon fontos, tartsuk be, mert megváltozhat az étel íze.

Bodagok – „cigány kenyerek"

A cigány emberek kenyerei egyszerűek. Táplálók, és abszolút alkalmazkodtak a nomád életvitel sajátosságaihoz. Elkészítésük könnyű és a hozzávalók mind alapanyagban mind kellékekben minimális. Mindenki bátran nekifoghat a siker garantált. Lássunk néhány verziót.

Márti sült bodagja
0,5 kg liszt
25 dkg liszt a formázáshoz
3 kk. szódabikarbóna
2 kk. só
1 dl víz
A sütéshez:
1dl olaj vagy 3 evőkanál zsír
Az alapanyagokat keverőtálban összegyúrjuk. Rugalmas állagú tésztát kell kapnunk, ha esetleg kell, pótoljuk vízzel. Pihentetjük a tésztát körülbelül 20-25 percig. Miután pihent a tészta annyi részre osztjuk, ahány bodagot szeretnénk sütni és kis gombócokat formázunk a tészta darabokból. A gombócokból kerek lepénykéket formázunk (használhatunk sodrófát, de kézzel is megformázhatjuk őket, akárcsak a lángosokat) majd a forró olajban, vagy a zsiradékban kisütjük őket. Amennyiben a bodagok időközben „felszívnák” a zsiradékot pótoljuk azt!
Tipp: ez az étel önmagában is fogyasztható zöldségekkel vagy salátával, mivel magas a zsírtartalma.

Malvin néni bodagja
0,5 kg liszt
1 egész élesztő
2 kk. só
1 dl langyos víz
Az alapanyagokat összekeverjük és elkezdünk tésztát gyúrni belőle, addig gyúrjuk, míg, lágy állagot nem kapunk, ha kell, pótoljuk a vizet. Miután a tészta összeállt, pihentessük, kelesszük, körülbelül 30 - 40 percet úgy hogy a tálat letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékletű helyen tartjuk. Ha a tészta kétszeresére kelt, tegyük gyúródeszkára és nyújtsuk kétujjnyi vastagra, kerek vagy tepsi formájúra nyújtjuk, majd sütőpapírral bevont sütőlemezen vagy tepsiben süssük 30 – 35 percig 190c fokosra előmelegített sütőben.
Tipp: Remek köret is lehet főételekhez, de önmagában vajjal vagy zsiradékkal megkenve is fenséges étek, akárcsak a pék által sütött kenyér.

Vakaró
0,5 kg liszt
25 dkg liszt a formázáshoz
3 kk. szódabikarbóna
2 kk. só
1 dl víz
Az alapanyagokat keverőtálban összegyúrjuk. Rugalmas állagú tésztát kell kapnunk, ha esetleg kell, pótoljuk vízzel. Pihentetjük a tésztát körülbelül 20-25 percig. Miután pihent a tészta kerek lepényt formázunk (használhatunk sodrófát, de kézzel is megformázhatjuk) majd sütőlemezen vagy sütőrácson 190c fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Tipp: Ez az étel önmagában is fogyasztható zöldségekkel vagy salátával, mivel magas a zsírtartalma.
Történet: Valaha ezt a kenyérfélét, forró hamuban sütötték, amelyben gyakran megégett, ilyenkor alaposan levakarták tetejét és az alját egy kés élével - innen a neve

Bodag sütése